Home  >  Ontkalken en reinigen

Onderhoud aan uw koffiemachine

Voor vrijwel alle apparaten geldt dat onderhoud erg belangrijk is, en wel om twee redenen. Allereerst zijn apparaten technische constructies, vaak bestaande uit kleine onderdeeltjes die best kwetsbaar kunnen zijn. Apparaten gaan niet tot het einde der tijden mee, en door op tijd onderhoud te plegen kunnen we de levensduur van een apparaat verlengen. De andere reden is om de werking van het apparaat niet negatief te beïnvloeden. Dit geldt in het bijzonder voor koffie, want slecht onderhoud kan ervoor zorgen dat uw koffie simpelweg niet meer smaakt, of dat uw koffiezetapparaat kapot gaat. Belangrijke handelingen voor een koffiezetapparaat zijn dan ook het ontkalken en reinigen van uw apparaat. Hoe gaat dat in z’n werk?

Reinigen

In uw koffiezetapparaat gebeurt van alles op het moment dat u op een knop drukt. In het geval van een volautomaat worden koffiebonen uit het reservoir gehaald, worden ze gemalen en in de drukgroep geperst. Daar wordt onder hoge druk water door de koffie geperst, om zo een echte espresso te maken. U kunt zich voorstellen dat er hier en daar wat restjes koffie achterblijven. Als die te lang blijven zitten, kan dit de smaak van uw koffie negatief beïnvloeden. Bij 1001espresso.nl adviseren we dan ook om uw apparaat regelmatig te reinigen. Doe dit eenmaal per week. Reinigen is gelukkig erg eenvoudig; verwijder de drukgroep uit uw volautomaat, en spoel deze met lauw water goed af. Het verwijderen van de drukgroep is in de meeste gevallen zeer eenvoudig, raadpleeg de handleiding van uw apparaat voor meer informatie.

Ontkalken

Kalk, de grootste vijand van uw koffiezetapparaat. Voor koffie is immers water nodig, en waar water is, is kalk. De gevaren van kalk zijn simpel: niet alleen kan kalk de smaak van uw koffie negatief beïnvloeden, uw apparaat kan er ook van kapot gaan! Het is dan ook belangrijk dat u uw koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt. Sommige moderne apparaten doen dit volledig automatisch, bij andere automaten bestaat er een stappenplan. Wat u moet doen om uw apparaat te ontkalken vindt u in uw handleiding, maar in het kort gaat het proces als volgt.

U vult het waterreservoir met water, en lost hierin een ontkalkingsmiddel op. Na het starten van het ontkalkingsprogramma zal het apparaat steeds water met het ontkalkingsmiddel door het apparaat heen sturen. Omdat het water nu op alle plaatsen komt waar normaal ook water komt, zal het ontkalkingsmiddel langzaam alle kalkaanslag kunnen verwijderen. Na ongeveer een half uur tot een uur, afhankelijk van uw koffiezetapparaat, is het ontkalkingsproces klaar. Het is heel belangrijk om het apparaat hierna goed door te spoelen met water! Wij van 1001espresso.nl raden zelfs aan om na het spoelen met water ook één of twee koppen koffie te zetten en deze niet op te drinken.

Hoe vaak reinigen en ontkalken?

Natuurlijk hoeft niet iedereen zijn apparaat even vaak te reinigen en ontkalken. Het reinigen is echter iets dat regelmatig moet gebeuren, onafhankelijk van of u nu veel of weinig koffie drinkt. 1001espresso.nl adviseert om uw apparaat één keer per week te reinigen met lauw water. Hoe vaak u moet ontkalken is afhankelijk van hoeveel koffie u zet. Sommige apparaten geven zelf aan wanneer ze ontkalkt moeten worden. Is dit niet het geval, raadpleeg dan de handleiding van uw apparaat om te zien wanneer u precies moet ontkalken.