Home  >  Koffiebonen

Koffiebonen

We drinken vrijwel dagelijks koffie, maar niet iedereen weet precies wat koffie nu eigenlijk is. Dat het gemaakt wordt van bonen is bekend, maar waar komen deze bonen nu precies vandaan?

De koffieplant

Wellicht wist u niet wat een koffieboon nu precies is, en wat er met de boon gebeurt voordat we deze gebruiken om er koffie van te zetten. Welnu, de koffieboon is eigenlijk het zaad van de koffieplant. Om er koffie van te kunnen zetten, wordt dit zaad ontveld, gemalen, gedroogd en geroosterd. Voor de expert is koffieboon dus eigenlijk niet de juiste omschrijving, want een boon is een vrucht en geen zaad. Dat maakt ons koffieliefhebbers gelukkig niet heel veel uit, het gaat ons immers om het eindresultaat! Tijdens het roosteren, ook wel branden, van de koffiebonen, ontstaan maar liefst 700 chemische stoffen. De koffiebonen worden vervolgens verkocht, zowel gemalen als ongemalen.

Arabica of robusta

Veel gehoorde termen in de koffiewereld zijn arabica en robusta. Het gaat hier om twee bekende koffiesoorten, die ieder hun karakteristieke eigenschappen hebben. Zo staat arabica bekend om de mildere smaak, en het feit dat ze 70% minder caffeïne bevatten dan robusta bonen. Robusta bonen staan op hun beurt weer bekend om hun pittige smaak.

Daaraan verwant is de onderverdeling die sommige Nederlandse fabrikanten toekennen aan de verschillende soorten koffie die ze verkopen. Zo praten we hier weleens over goudmerk, zilvermerk en roodmerk. Goudmerk koffie bestaat voor 100% uit arabica bonen. Bij zilvermerk praten we over een mengsel van 80% arabica en 20% robusta, terwijl roodmerk uit 70% arabica en 30% robusta bestaat.

Koffie in de wereld

De koffieboon mag dan in Nederland populair zijn, over de hele wereld wordt koffie gedronken. De grootste koffiedrinkers zijn de Scandinaviërs. Zij drinken dagelijks gemiddeld zo’n 4,3 kopjes koffie. De Finnen trekken het gemiddelde wat omhoog, zij zitten op meer dan 5 kopjes koffie gemiddeld per dag! In België en Luxemburg drinken ze gemiddeld 3,8 kopjes koffie per dag, wij Nederlanders komen daar vlak achteraan met 3,2 kopjes per dag gemiddeld. Het zal u niet verbazen dat de Britten niet zoveel koffie drinken; daar is vooral thee erg populair.

Gek genoeg wordt in de meeste koffieproducerende landen niet veel koffie gedronken. Uitzonderingen hierop zijn landen als Brazilië en Costa Rica.

Koffiebonen uit alle landen

Wie op zoek gaat naar koffiebonen kan overweldigd worden door het gigantische aanbod. Er is koffie te koop uit Italië, Colombia, Kenya, Brasilië, en het aantal merken is nog veel groter. Het kan dan ook best even zoeken zijn naar uw favoriete koffieboon. Smaken verschillen, dit is iets dat u zelf uit mag proberen. Waar de één fan is van een Italiaans of Zwitsers koffiemerk, zweert de ander bij een bepaalde Kenyaanse boon. Dat is ook een deel van de charme van koffie, een liefhebber schotelt zijn gast dan ook met trots een heerlijk vers kopje koffie voor.