Home  >  Espresso koffie

Espresso koffie

We zijn in Nederland echte koffiedrinkers. We drinken weliswaar niet het meeste koffie van iedereen (dat zijn de Scandinaviërs, vooral de Finnen kunnen er wat van), maar de Nederlander houdt wel van een vers kopje koffie! Na de Senseo rage van een paar jaar geleden, raken steeds meer Nederlanders geïnteresseerd in wat er nog meer te koop is op het gebied van koffie. Espresso, misschien wel de beste koffie van allemaal, is om die reden dan ook erg populair.

Volautomaat koffiemachine kopen?

Wij bij 1001espresso.nl krijgen regelmatig de vraag; wat zal ik doen, een halfautomaat of een volautomaat koffiemachine kopen? Ons antwoord is meestal eenvoudig: als u het niet zeker weet, koop dan een volautomaat. Het is absoluut zo dat het zelf zetten van een echte espresso nog meer voldoening geeft, maar voor de meeste mensen gaat het toch vooral om het eindresultaat. U heeft echt wat oefening nodig, om uit een halfautomaat net zulke lekkere koffie te krijgen als uit een volautomaat koffiemachine. Als u twijfelt, geef het werk dan ook uit handen en schaf een mooie volautomaat aan. U zult al snel genieten van een heerlijke espresso, zonder dat u er veel voor heeft hoeven doen!

Wat is espresso?

Als we het hebben over espresso koffie, hebben we het niet over een bepaalde koffiesoort. Espresso zegt iets over de manier waarop koffie is gemaakt. De definitie van espresso is eigenlijk koffie die is gemaakt door water van 92 tot 96 graden, onder een druk van 9 tot 10 bar, zo’n 23 tot 28 seconden lang door 7 gram koffie te persen. U ziet, dat komt nog best nauw! Het resultaat noemen de Italianen een caffè, wij zeggen eigenlijk gewoon een espresso.

Hoe zet ik espresso?

De eisen die aan een echte espresso worden gesteld lijken streng, maar gelukkig hoeft het zetten van een espresso niet veel moeite te kosten. De zogenaamde volautomaat koffiemachine zorgt er namelijk voor dat u met één druk op de knop een heerlijke espresso zet. De bonen worden gemalen, het water wordt verhit en alles gebeurt vervolgens precies zoals het hoort. Wilt u zelf iets meer invloed hebben op hoe de koffie uit uw apparaat komt? Dan kunt u overwegen een halfautomaat aan te schaffen. U dient dan zelf de bonen te malen en aan te duwen in het apparaat. Ook activeert u zelf de pomp en dient u deze ook uit te schakelen wanneer het kopje koffie klaar is.

Espresso, doppio, ristretto?

De zetwijze espresso kan worden gebruikt voor het bereiden van een groot aantal verschillende koffiedranken. Een gewoon kopje koffie, espresso bereid, noemen de Italianen gewoon caffè. Een dubbele espresso wordt ook wel doppio genoemd. Een andere populaire drank is de ristretto; het gaat dan om een koffiedrank waarbij nog minder water wordt gebruikt. De hoeveelheid drank is dus kleiner, maar dezelfde hoeveelheid koffie wordt gebruikt. De ristretto komt uit noord Italië, waar men door het drukke leven vaak haast heeft en dus geen volledige caffè kon opdrinken. Een Italiaan drinkt zijn ristretto graag snel, heet en zoet.